Exercitiul multinational "Tisa 2011"   

 

  • 29 iunie 2011

          150 de militari romani, unguri si sarbi au participat la un exercitiu multinational de specialitate, desfasurat pe raul Olt, in zona Raureni. Intitulat “Tisa 2011″,  el este gazduit pentru prima data de Romania, dupa ce precedentele doua editii au fost organizate in Serbia, respectiv Ungaria. In calitate de invitati, au participat si militari din fortele NATO, in frunte cu generalul Mark Hertling, comandantul armatei americane in Europa.

       Timp de o saptamana, ofiteri si militari din Romania, Serbia si Ungaria s-au antrenat in unitatea noastra, dar si pe raul Olt, simuland producerea unei inundatii, care a afectat 40 de persoane. Folosind exclusiv tehnica partii romane,  militarii au transportat sinistratii din Raureni, pe care i-au dus pe celalalt mal, in siguranta. Bunurile acestora si materialele de prim ajutor au fost transportate cu camioane militare, care au trecut Oltul pe un pod plutitor.

        In cadrul aceluiasi exercitiu, militarii au simulat si transportarea unui ranit grav, mai intai cu salupa, apoi cu un elicopter apartinand Armatei. La intreaga desfasurare de forte au asistat atat cei trei comandanti ai fortelor terestre din Romania, Serbia si Ungaria, dar si proaspatul sef al armatei americane, in Europa, gen. Mark Hertling care s-a dovedit un fin observator al muncii militarilor, dar mai ales, al tehnicii romanesti.

      Seful Statului Major al Fortelor Terestre Romane, generalul de brigada Ariton Ionita, a putut constata ca armatele celor trei tari functionaza ireprosabil. Exercitiul Multinational TISA 2011 s-a finalizat pe data de 1 iulie.